Zmäkčenie vízového režimu zlepšuje slovensko-ukrajinské vzťahy

30.08.2005 Prešov

Prešov 30. augusta (TASR) - Zmäkčenie vízového režimu medzi Slovenskom a Ukrajinou prináša pozitívne výsledky v rastúcom počte turistov a zjednodušovaní kont...
Prešov 30. augusta (TASR) - Zmäkčenie vízového režimu medzi Slovenskom a Ukrajinou prináša pozitívne výsledky v rastúcom počte turistov a zjednodušovaní kontaktov medzi podnikateľskými subjektmi. Na dnešnej tlačovej konferencii pri príležitosti vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny to povedala generálna konzulka Ukrajiny v Prešove Inna Ohnivec.

Podľa poznatkov Veľvyslanectva Ukrajiny v SR sa dvojnásobne zvýšil počet osôb, ktoré vycestovali zo Slovenska na Ukrajinu od 1. mája 2005, po zavedení experimentu o bezvízovom režime. Najviac využívali pritom hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod. Podľa prvého tajomníka veľvyslanectva Volodymyra Horožankina zlepšuje sa aj bilaterálna spolupráca priamo na hranici, i keď celkove infraštruktúra na hranici už nezodpovedá súčasným požiadavkám. Generálny konzulát Ukrajiny v Prešove eviduje v poslednom období čoraz vyšší záujem škôl, rôznych umeleckých súborov a poštových klubov na východnom Slovensku o spoluprácu s ukrajinskými partnermi. Konzul Generálneho konzulátu Ukrajiny v Prešove Igor Prytula konštatoval, že ukrajinská strana podniká viacero krokov, aby uľahčila prílev zahraničných investícií. \"Cieľom je zlepšiť celkovú investičnú klímu v krajine, \" poznamenal. Súčasťou zmien má byť aj zjednodušenie registrácie podnikateľských subjektov. Ukrajina sa chce do konca roku 2005 stať členom Svetovej obchodnej organizácie.
Podľa Prytulu medzi 15 zahraničnými investormi na Ukrajine je SR na 11. mieste. Dovedna je na Ukrajine činných 207 slovenských podnikov, z nich 136 na svoje podnikateľské aktivity využíva formu spoločného podniku s ukrajinským partnerom.
Ako uviedla generálna konzulka Ohnivec ďalšiemu prehå beniu slovensko-ukrajinských vzťahov by prospelo, keby sa podarilo otvoriť v Prešove Ukrajinské kultúrne centrum a v Užhorode Slovenské kultúrne centrum.
Pri príležitosti štátneho sviatku organizuje generálny konzulát Ukrajiny slávnostný koncert s recepciou v piatok 2. septembra v prešovskom Parku kultúry a oddychu.
 

Vyberte región